Ruotsin Historia

Ruotsin historia on monipuolinen ja mielenkiintoinen. Ruotsissa on asunnut ihmisiä monta tuhatta vuotta. He tulivat sinne jääkauden jälkeen etelästä. Noin 4000 – 3200 eaa välillä tuli maanviljelys. Metalliesineitä alettiin tuottamaan 3000 eaa mutta pronssikausi alkoi vasta 1800 eaa.Gunnebon linna Mölndalin kunnassa

Ensimmäinen kirjakieli, riimukirjoitus, kehitettiin rautakaudella 300 eaa. 800- ja 900-lukujen aikana Etelä- ja Keski-Ruotsissa vallitsi viikinkikulttuuri. Ruotsalaiset viikingit kävivät kauppaa, sotivat ja liikkuivat Itämeren alueella, Venäjällä ja aina Mustallamerellä asti. Kristinusko vakiintui Ruotsissa 1100-luvulla.

Ruotsin ensimmäinen historiallisesti mainittu kuningas oli Erik Segersäll. Ruotsi kasvoi tulevien vuosisatojen aikana ja oli suurimillaan vuonna 1658, kun Ruotsi valloitti m.m. maakunnat Skåne, Halland ja Blekinge.

Ruotsi on osallistunut moneen sotaan ja ollut liitossa Norjan ja Tanksan kanssa monta kertaa.

Ruotsin historia ja Suomi

Ruotsilla on paljon yhteistä historiaa Suomen kanssa. Suomi on kuulunut Ruotsille monta sataa vuotta ja oli kauan tärkeä osa Ruotsia, mutta vuonna 1809 Suomi siirtyi Venäjän vallan alle sodan seurauksena.